top of page

INSPIRATIE: HET MEEST GEVRAAGDE CADEAU ALS GOODIE: NIKS!

Het is een vraag die je hoofd altijd laat kraken: geef je aan het einde van je evenement iets mee als goodie (of een goodiebag)? En zo ja; wat moet het dan zijn? Vorige week stond ik nog op een evenement en vroeg iemand wat wij meegaven als goodie. Toen ik aangaf dat het een kortingscode voor een online sessie was, werd er enigszins teleurgesteld gereageerd. Ze had blijkbaar de zoveelste pen en notitieblok willen krijgen. Of een sleutelhanger, keycord of USB-stick die in de tas of prullenbak verdwijnt.Gelukkig heeft Greenpeace nu de oplossing: een doosje met NIKS! En ik hoor je al denken 'Hartstikke leuk, maar dan krijg je toch nog steeds een doosje met iets erin?' Dat klopt! Maar toch zit het net even anders.


Wat is NIKS?


NIKS is een donatie aan Greenpeace die je cadeau kan doen. Door NIKS te geven stel je Greenpeace in staat om in actie te komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld en breng je weer ietsje minder spullen die wereld in.


En wie NIKS geeft, hoeft niet met lege handen aan te komen. NIKS komt namelijk in de vorm van een wit pasje. Heeft de ontvanger liever écht niks? Dat kan ook: als hij of zij het pasje in de grond stopt, is het binnen enkele dagen verdwenen.


Bewustwording is belangrijk


Spullen zijn de grootste oorzaak van klimaatverandering. Babette Porcelijn, schrijfster van de boeken 'De Verborgen Impact', 'EcoPositief in vijf stappen' en 'Het happy 2050 scenario', heeft met haar onderzoek uitgewezen dat het kopen van spullen een nog grotere negatieve impact heeft op het klimaat dan vlees eten, autorijden of vliegen. "Als iedereen zou leven zoals wij hier in Nederland, dan hebben we 3,5 Aardes nodig. En die hebben we niet!' geeft Babette aan.


'Er zit NIKS in de goodiebag!'


Het klinkt heel dramatisch, maar dat valt best mee. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen evenementen en hoe mooi is het als jij voor de deelnemer de eerste stap kan zetten. Producten voor een goodiebag zijn niet goedkoop. Tel deze bedragen bij elkaar op en kies ervoor om dit bedrag per deelnemer te doneren aan Greenpeace in de vorm van NIKS. Buiten het feit dat je positief bijdraagt aan het milieu, klinkt het toch ook best ludiek als iemand zegt 'Er zit NIKS in de goodiebag!?'


Nog meer doen?


Wil je nog een mooi bruggetje maken naar alles wat je aan het einde meegeeft? Babette richtte in 2016 de organisatie Think Big Act Now op, met als doel de maatschappij op effectieve wijze te verduurzamen. Ze geeft lezingen en workshops over verborgen impact en laat zien waarom het nodig is om te verduurzamen, dat het verschil maakt wat je doet en hoe je het meest effectief aan de slag kunt gaan. En wil je meer geven dan alleen de envelop of het doosje met NIKS, denk er dan eens over na om de boeken van Babette in downloadlink vorm mee te geven. Dan kan de deelnemer thuis ook nog aan de slag!


Meer informatie over NIKS of de lezingen van Babette vind je op:

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page