top of page

ZZP'ERS: HALLO MET WIJ!

Vorig jaar oktober zat ik voor een lang weekend bij Joep in Spanje. En ook al was het om vier dagen even uit de drukte en al het werk te ontsnappen, natuurlijk ontstonden er 's avonds aan de keukentafel gesprekken over onder andere ons werk. Welke ambities heb je? Waar droom je nou van? Onder het genot van een heerlijke, zelfgemaakte Arancello (lees: tip!) kwamen we ook op de vraag 'Hoe omschrijf je jouw bedrijf?' En deze vraag hield mij bijna een jaar later nog steeds bezig.


Wie ben ik?

Op de website van bedrijven staat altijd een 'over ons' kopje. Maar wat nou als je ZZP'er bent? Schrijf je dan nog steeds 'Over ons' of zet je 'Over mij' neer? Je bent tenslotte alleen. Joep zei heel duidelijk dat hij niet snapte dat ZZP'ers op de websites en in posts over 'ons' en 'wij' praten, als er helemaal geen ons en wij is. Zelf deed ik dat ook. Op mijn website stond ook ons en wij. Het triggerde mij en ik ging bij mezelf na waarom ik dat deed. Want wanneer mensen voor Events & Media kiezen, kiezen ze eigenlijk voor mij. Je werkt met mij samen, niet met iemand anders (al gebeurt dat ondertussen af en toe wel). Dus de hele wij-vorm is dan toch een façade?


Wij of ik?

Wanneer ik over wij en ons lees, dan beeld ik mij gelijk een groot kantoor in waar iedereen aan bureau-eilanden zit, je hoort rinkelende telefoons en ziet clubjes mensen bij het koffiezetapparaat die praten over de laatste ontwikkelingen bij B&B Vol Liefde (de nasleep is lang..). Het roept het gevoel op dat er een organisatie achter zit. Dus is dat dan de reden dat ik kies voor deze woorden? Wil ik iedereen laten denken dat ik een groot bedrijf aanstuur? Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Wanneer ik namelijk denk dat er een groot kantoor achter zit, bevestigt dat zekerheid voor mij. En omdat ik denk dat het meerdere mensen zijn, zal er vast ook een grote hoeveelheid kennis paraat zijn. Maar als ik de woorden ik en mij gebruik, is deze zekerheid en kennis er dan niet? Dat is verre van waar.


Samenwerken

Wanneer je ZZP'er bent, is het helemaal niet zo dat er geen zekerheid en kennis is. Naar mijn idee krijg je van een ZZP'er juist een hele berg aan kennis omdat hij/zij/hen bij diverse organisaties meewerkt, meekijkt en daardoor ook ontzettend veel leert. Mocht de kennis over een bepaald onderwerp er niet zijn, dan kan ik heel makkelijk hulp vragen in mijn netwerk. Dat is namelijk precies wat de medewerkers op grote kantoren ook doen. Heeft hij/zij/hen de kennis niet, dan wordt deze gevraagd aan een collega. Dus waarom zou ik dat niet kunnen? En natuurlijk is er een stukje onzekerheid die je krijgt als je met een ZZP'er samenwerkt. Want wordt de ZZP'er (langdurig) ziek, dan komen de werkzaamheden stil te liggen. Maar daartegenover staat dat jouw evenement (of ander werk) wel zorgt voor brood op mijn plank. Dus ik zal extra hard mijn best doen om jou die zekerheid te bieden. En mocht het écht niet kunnen, dan heb ik weer mijn netwerk van collega ZZP'ers die ik kan vragen om in te springen.


"Het kan namelijk aangeven dat je de omvang en grootte van deze opdrachten aankunt."

Waar richt jij je op?

In een artikel las ik dat het goed is om te kijken naar je doelgroep. Richt je jouw werkzaamheden op lokale ondernemingen of op grote, landelijke opdrachtgevers en overheden? Bij het laatste kan je er voor kiezen om in wij-vorm te spreken. Het kan namelijk aangeven dat je de omvang en grootte van deze opdrachten aankunt. En ook al begrijp ik de redenering, ik vind het de grootste onzin die er is. Waarom zou een freelancer een grote opdracht niet aankunnen? De enige drempel die ik zie als freelancer, is dat ik geen tonnen op mijn rekening heb staan om vooruit te betalen. En ook daar is een oplossing voor te vinden met elkaar.


Wat doe je op je website?

De afgelopen periode ben ik hard bezig geweest met mijn studie zoekmachinemarketing. Door het opnieuw bouwen van mijn website, werd deze vraag weer relevant. Kies ik voor 'ik' en 'mij' of voor 'wij' en 'ons'? Ik ben op onderzoek uitgegaan en je kan er veel over vinden. Voorop blijft staan dat het je eigen keuze is en je vooral moet doen waar jij je prettig bij voelt. Ik heb geleerd dat schrijven vanuit de ik-vorm het veel persoonlijker maakt. Daarom heb ik de afgelopen periode nieuwe teksten geschreven en de 'Over ons' aangepast naar 'Over mij'. Wie weet komt er in de toekomst nog verandering in en wordt het over ons, maar voor nu is het helemaal prima. Morgenochtend sta ik gewoon weer met mezelf na te praten over alle perikelen van B&B Vol Liefde en daar is niks mis mee..

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page