top of page

INSPIRATIE: 5 TIPS VOOR EEN VEGA(N) LUNCH

Laatst hadden we tijdens een evenement een vrij uitgebreide lunch. Dat bleek ook op te vallen, want er kwamen veel mensen naar mij toe met complimenten over de lunch. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Niet veel later stond ik aan het einde van de lunch met een deelnemer te praten en vroeg ik hem of alles gesmaakt had. 'Zeker!' kreeg ik terug, gevolgd door een maar. '..maar ik eet vegetarisch en ik vond de keuze een beetje tegenvallen. Het was kaas, kaas of kaas.' En daar had hij een punt. Want hoewel het aanbod o.a. bestond uit oude kaas, geitenkaas en brie, bleef het wel alleen maar kaas. Daarom 5 tips om punten te scoren bij de vegetariërs en veganisten.


Broodje met gegrilde groenten

Tip #1 - De klassieker: Gegrilde groenten & hummus


Gaat het over vegan eten, dan wordt er standaard gedacht aan hummus. En ook al is er natuurlijk veel meer dan alleen maar hummus, het is een klassieker die het altijd goed doet. Wil je het uitbreiden naar een luxer broodje, beleg het dan eerst met een laagje hummus aan beide kanten en vervolgens met diverse gegrilde groenten. Paprika, aubergine, courgette en pompoen werken altijd goed.


Tip #2 - Een açai bowl


Wil je een iets luxere lunch aanbieden en echt verbluffen; voeg dan eens een açai bowl toe. De basis van een açai bowl zijn natuurlijk acaibessen of is acaipoeder. Hier wordt een dikke smoothie van gemaakt met o.a. bevroren fruit (denk aan banaan, mango of aardbeien) en plantaardige melk. Beleg het met fruit en (vegan) granola en je serveert jouw gasten een feest in een kommetje. Oh en de acaibes zit ook nog eens vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en proteïnen. Super gezond!


"Een vleesvervanger is tegenwoordig net zo duur of in sommige gevallen zelfs goedkoper" – ProVeg Nederland

Tip #3 - Broodje vegan kip-kerriesalade


In principe kan alles omgezet worden naar een soortgelijke vegan variant. En dat zie je ook in de supermarkt. Er komen steeds meer plantaardige keuzes bij. Wat dacht je van een broodje vegan kip-kerriesalade? Het is vrij makkelijk te maken en alle bezoekers kunnen er van smullen! (Johma heeft ook nog wel wat goede varianten, mocht het niet vers gemaakt worden..)


Belangrijk is dat vroeger de keuze voor een plantaardige variant deels gemaakt werd op basis van de inkoopprijs, maar tegenwoordig zijn de vleesvervangers door inflatie even duur of zelfs goedkoper. Dus niet alleen een win voor de bezoekers, maar ook voor de portemonnee van de cateraar!


Tip #4 - Mini pitabroodjes of Turks brood met falafel


Naast hummus valt ook de falafel wel onder het kopje 'standaard keuzes voor veganisten'. En zeg nou eerlijk.. we hebben allemaal weleens op een verjaardag gestaan waar de schaal rondging en we dachten dat we een gehaktballetje pakte, maar het bleek falafel te zijn. Toch is het een goede keuze om deze toe te voegen aan de lunch. Naast het feit dat het heel gezond en voedzaam is, vult het ook nog eens goed. Dus schep de mini pitabroodjes vol met groenten, salade en falafel of serveer een stuk Turks brood met falafel en (vegan) yoghurt dressing en de vingers worden afgelikt.


Tip #5 - Salade


Zoek je een vullend gerecht voor bij de lunch, maar wil je geen brood serveren? Kies dan voor een salade van zoete aardappel, quinoa, rijst, bulgur of couscous. Voeg er enkele kleurrijke groenten aan toe en je hebt een heerlijke salade.


Stiekem is tip 5 misschien nog wel de belangrijkste. Waarom? Omdat deze niet alleen de vegetariërs en veganisten aanspreekt, maar ook het internationale publiek. Wij hebben in Nederland namelijk de bammetjescultuur. Dat ontstond door de industrialisatie (genoeg geschiedenis voor nu), maar geldt dus niet wereldwijd. Denk daarom ook goed na of een broodjeslunch wel goed aansluit bij jouw publiek. Voor je het weet zijn de salades en açai bowls op en zit je met een berg aan broodjes..


Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is omtrent vegan eten? Er zijn genoeg websites die een berg aan informatie delen zoals The Vegan Effect, The Veggie Reporter en Vetjebol


Meer over de geschiedenis van onze bammetjescultuur willen weten? Lees dan het artikel van Vice.


bottom of page